Жер қойнауын пайдалану саласындағы жалпы мінездеме жəне экологиялық тəуекелдердің жалпы сипаттамасы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Берілген мақалада жер қойнауын пайдалану саласындағы экологиялық тəуекелдердің мəні, түрлеріжəне құрылымы қарастырылған. Қоршаған ортамен байланысты көп түрлі тəуекелдер біркелкіэкологиялық тəуекелдер терминімен анықталады. Экологиялық тəуекелдер тікелей антропогендікəсер ету жəне одан тыс аймақта экологиялық жүйелердің əрі қарай дамуына қолайсыз болуы мүмкінқоршаған ортаға антропогендік əсер ету кезінде бұзушылықтардың пайда болу қаупінің деңгейі менықтималдығын алдын ала бағалауды экологиялық тəуекелдер ретінде түсіну қажет. Жер қойнауынпайдалану саласында жүргізілетін жұмыстардың қоршаған ортаға əсері көп. Жүргізілген зерттеунегізінде авторлармен экологиялық тəуекелдер терминінің толық анықтамасы, оның негізгі сипатта-масы жəне құрылымдық элементтері беріледі.Түйін сөздер: экологиялық тəуекелдер, қоршаған орта, жер қойнауы, тəуекелдер, жер қойнауын пай-далану, сақтандыру.