Ішкі істер органдарының құқық қорғау жүйедегі орны (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Осы мақалада Қазақстан Республикасында құқық қорғау жүйенің жетілдіру мәселелері қарастырылады. Төменгідей тұжырым жасалды. Құқық қорғау әрекет дегеніміз уәкілді арнайы мемлекеттік органның қызметтерің айтуға болады. Осы мемлекеттік органдар адам құқықтарымен бостандықтарың қорғайды, сақтайды және камтамасыз етеді, сонымен қатар зандылықты және қоғамдық тәртіпті қамсыздандырады. Полиция ішкі істер министрліктердің біртұтас жүйенің құрама бөлігі болады. Полицияның басты мақсаты – адам өмірі, денсаулығы, құқығы және бостандығың қамсыздандыру күзет органы. Полиция әр түрлі қызметтер атқары. Полиция құқықбузушылықтың алдын алады, қылмысты тойтарады, қылмысты тергейді және заңдылықтың бұзылуын анықтайды. Осы мақадала полицияға қатысты заңдарды жетілдіру ұсыныстар жасалады. Осы заңдарға жататындар – ішкі істер органдары туралы заң және құқық қорғау қызметі туралы заң.Түйін сөздер: жеке тұлға, адам құқығы, қауіпсіздік, құқық қорғау органдары, мемлекет, заң ғылымы, полиция, ішкі істер органдары.