Жергілікті өзін өзі басқару дамуындағы құқықтық мәдениеттің рөлі: Қазақстан Республика және Польшаның тәжрибесі (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Бұл мақалада қазіргі замандағы қоғамының құқықтық мәдениеті мен құқықтық сана қалыптастыру проблемалары талқыланады. Осы мақалада құқықтықтық мәдениетінің құқықтықтық құндылықтарымен байланысы ашылады. Құқықтықтық құндылықтар болып мемлекет, қоғам және тұлға үшін ең мәнді ережелер, нормалар, идеялар табылады. Құқықтықтық құндылықтар арқылы әділ, әділет, адамгершілік және де басқа талаптар көрініс табады.Польша мемлекеттін жергілікті автономия жүйесінің дамуына құқықтық мәдениеттін әсері талданады. Польша мемлекетінде жаңа саяси-құқықтық реформаны енгізуінің үдерісіне мемлекеттік емес қоғамдық ұйымдар күшті әсер еткен. Қазақстанда үкіметтік емес ұйымдарды және азаматтың қоғамының өзге институттарын дамыту аса қажет деп қорытынды жасалады.Түйін сөздер: құқықтық мәдениет, құқықтық сана, құқықтық құндылықтар, жергілікті өзін-өзі басқару жүйесін реформалау, азаматтардың өзін-өзі ұйымдастыру, мемлекет пен қоғамның мүдделерін балансы.