Қазақстан Республикасының заңнамасы бойынша жәбірленушінің құқықтарын қорғау (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақала авторы қылмыстық заңда жәбірленушінің мәртебесін анықтау және осы субъектініңқұқықтарын қорғау бойынша мемлекеттік қызметті жетілдіру мәселелерін қарайды. Автор атапөткендей, жәбірленушінің құқықтары мен міндеттеріне дәстүрлі түрде қылмыстық іс жүргізуғылымында жеткілікті көңіл бөлінеді. Ол қылмыстық процеске негізгі қатысушылардың бірі болыптабылады және тиісінше, оның құқықтары мен заңды мүдделерін қамтамасыз ету мәселелеріҚазақстан Республикасының Қылмыстық-процестік кодексі арқылы нақты реттеледі. Соныменқатар, жәбірленуші қылмыстық құқық ғылымы үшін үлкен қызығушылық тудыратыны күмәнсіз.Жәбірленушінің қылмыстық заңмен тікелей байланысы «қылмыстық құқық бұзушылық», «қылмыс»және «зиян» категориялары арқылы байқалады. Жәбірленушінің мәртебесінің негізгі мазмұны– жасаған зиянды өтеу, қылмыспен байланысты қоғамдық қатынастарды қалпына келтірудіталап ету құқығы. Жәбірленушінің тұлғасы кінәлі тұлғаның қылмыстық жауапкершілігіне,криминализация және пенализация процестеріне тікелей әсер етеді. Жәбірленушінің құқықтарынқорғауды зерделеу барысында автор тек қылмыстық заңды ғана қарастырып қоймайды. Мақалада«Жәбірленушілерге өтемақы қоры туралы» Қазақстан Республикасының жаңа Заңына сәйкесқылмыстардан зардап шеккендерге берілетін материалдық өтемақыларды реттеу мәселелеріқарастырылады.Түйін сөздер: жәбірленуші, қылмыс құрбаны, жәбірленушіге өтемақы, қалпына келтіруші соттөрелігі, келтірілген зиянды өтеу.