Элементы криминалистической характеристики должностных, коррупционных преступлений (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақала жемқорлық сипатындағы қылмыстарды криминалистік талдау мәселелеріне арналған.Қазақстан үшін жемқорлық экономикалық, әлеуметтік және тағы да басқа міндеттерді шешугекедергі келтіретін маңызды мәселелердің бірі болып отыр. Халықаралық рейтингтер жемқорлықдеңгейінің жоғары екендігін көрсетіп отыр. Бұл ретте мемлекет жемқорлықпен күресудіңқажеттілігін ұғынады және осыған орай түрлі мемлекеттік бағдарламалар қабылданып, заңдармен басқа да заңға тәуелді актілер жетілдіруде. Жемқорлықпен күрестің тиімділігінің төменболуының бір себебі болып қолданбалы сипаттағы сұрақтардың зерттелу деңгейінің төмендігітабылады. Соңғы онжылдықта жемқорлық қылмыстарын тергеудің әдістемесі қарастырылатынбасылымдар жоқтың қасы, сонымен қатар тергеу кезіндегі жағдайға байланысты тергеуәрекеттерін жүргізудің тактикасына және т.б. байланысты ұсыныстар да жоқ. Зерттеудіңәдістемесі қарастырылып отырған жемқорлық әрекеттерін тарихи және жүйелі талдаудыңқағидаларын құрайды. Мақалада сонымен қатар талдау, синтездеу, индукция, дедукция, жүйеліталдау, рәсімдеу мен үйлестіруді құрайтын теориялық зерттеулерде қолданылатын зерттеудіңжалпы ғылыми кешені пайдаланылған.Мақаланың ғылыми-әдістемелік негізін ҚазақстанРеспубликасының ҚК, ҚР ҚПК, сонымен қатар Қазақстанның және шет елдердің атақты ғалымкриминалистерінің еңбектері құрайды.Түйін сөздер: қылмыс, криминалистика, криминалистік сипаттама, криминалистік элементтер,жемқорлық, қылмыс іздері, қылмыс жасау әдістері, қылмыскер тұлғасы, талан-тараж, сыбайласжемқорлық қылмыстары.