Қазақ қоғамының тарихи дамуындағы әйелдердің жағдайы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Дәстүрлі қазақ қоғамындағы әйелдердің құқықтық жағдайы Орта Азия елдеріндегі әйелдердің құқықтық жағдайымен салыстырғанда еркіндігімен, қорғалуымен ерекшеленді. Қазақ әйелдері беттерін жаппаған, бозбала жігіттер мен бойжеткен қыздар еркін сөйлескен. Бұл дәстүр өсіп келе жатқан ұрпақтың тәрбиесіне ерекше әсер еткен. Қазақ қоғамында тастанды, жетімбалалар деген түсінік болмаған, әйелдердің мүліктік жағдайы нақты айқындалған. Қазақтардыңдәстүрлі құқығының өзгешелігі туыстарына деген қамқоршыл, мейірбан көзқарастарменсипатталады, отбасылық меншік құндылығын сақтау, қоғамдағы әрбір тұлғаның қызығушылығынқорғау болып табылады. Қазақтардың жай құқық тарихында ең маңыздысы «Жеті Жарғы»заңдарының шығуымен байланысты. Мақалада отбасылық-неке және мүліктік қатынастардыреттейтін жағдайлар, сонымен қатар әйелдерге қатысты жасалған қылмыстарға жаза тағайындауережелері қарастырылады.Түйін сөздер: Қазақстан, әйел, дәстүр, құқық, жаза, қылмыс, заң, неке, қоғам, табу.