Қазақстанның заң ғылымының дамуы: даму мәселелері мен алғышарттары (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Бұл баяндамада Қазақстандағы заң ғылымының жағдайы анықталып, мәселелеріайқындалады, даму перспективалары белгіленеді, ұсыныстар беріледі. Заң ғылымы ұлттық құқыққорғау және сот жүйелерінің барлық салаларының одан әрі жетілдіру, сондай-ақ сыртқы саясижәне сыртқы экономикалық қызметтегі құқықтық негізін, стратегиялық бағытын айқындауытиіс деген қорытынды жасалды. Баяндамада қазақстандық заң ғылымының жалпы сипаттамасыберілген. Заң ғылымының заң білімімен тығыз байланысты екендігі атап өтіледі. Бұл саладакөптеген мәселелер бар. Баяндамада Қазақстандағы заң ғылымының даму деңгейі өте төмен депбағаланады. Ол ғылыми кадрларды дайындауда Болон конвенциясына (Болон процесі) сәйкесбілім беру жүйесіндегі реформалар күтілген оң нәтижелерге әкелмегендігі жайлы қорытындыжасалды.Азаматтық құқық, әкiмшiлiк құқық, кәмелетке толмаған балалардың құқығы, экологиялыққұқық саласындағы Қазақстанның заң ғылымын дамытудың өзекті бағыттары анықталды.ЖОО-ларда және институттарда ғылыми кадрлармен қамтамасыз ету төмен. Ғалымныңмәртебесі жоғары емес. Жастардың ғылыми зерттеулерге қызығушылығы жоқ. Жаңа кадрлардыңғылымға тартылуын ынталандыру қажет.Баяндамаға Қазақстанның заң ғылымын дамыту туралы ұсыныстар енгізілді. Докторлықзерттеу нәтижелерін жариялау үшін ҚР БҒМ ұсынатын журналдар тізімін көбейтуді ұсынамыз.«Құқықтану» секциясы бойынша РОӘК-ті әл-Фараби атындағы ҚазҰУ-да енгізу үшін жіберудіұсынамыз. Докторанттар дайындау үшін құқықтану мамандығы бойынша PhD докторанттардыңгрант санын 2-3 есе ұлғайтуды ұсынамыз. PhD докторанттарының бірінші жылдағы теориялықдайындықтарын екі семестрге қысқартуды ұсынамыз. НГЦТИ негізінде қазақстандық ғылыминегізделген жүйені, РИНЦ моделіне негізделген тиісті кадрлармен және техникалық қамтамасызетуді ұсынамыз. Жас заңгерлер үшін беделді ғалымдар атындағы медальдар мен жүлделердібекітуді ұсынамыз.Түйін сөздер: заң ғылымы, заңи білім, құқық, докторантура, ғалым-заңгерлер, Болон процесі.