«Жасыл экономиканы» дамыту бағыттарының бірі ретінде қалдықтармен күресу (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Бұл мақалада «жасыл экономиканың» қағидаттарын іске асыру шеңберінде қатты және тұрмыстық қалдықтарға қарсы тұрудың қазіргі мемлекеттік саясаты талданады. Авторлар бұл бағытта Қазақстанның экономикасын дамытудың үлкен перспективалары бар деп санайды. Сонымен қатар, осы саладағы мемлекеттік бағдарламаны тиімді іске асыру елеулі заңдық қолдауды талап етеді. Бұл жұмыстың мақсаты қазіргі қоғамның өміріндегі қоршаған ортаның ластану проблемасы арқылы жанама түрде «жасыл экономиканың» қағидаттары мен ролін анықтау болып табылады. Жұмысты жазу кезінде жалпы теориялық және арнайы танымдық әдістер қолданылды: диалектикалық, салыстырмалы, құқықтық, тарихи, формальды догматикалық (нақты, құқықтық), нақты заңды және логикалық. Зерттеудің ғылыми-практикалық маңыздылығы қорытындылар мен тұжырымдар. Қоқыстарды кәдеге жарату мен екінші қайтара қолдану мәселесіне және оның жан басына шаққандағы өсуімен бірқатар мемлекеттердің бұл мәселені өз бетінше шешуге қабілетсіздігіне ғылыми қызығушылықтың артуы. Бұл зерттеу қоршаған ортаны ластаумен күресуді құқықтық реттеуді және осы бағытта мемлекеттік саясатты дұрыс көрсетуі керек екендігін көрсетеді. Қазақстанның экологиялық заңнамасы «жасыл экономиканың» қағидаттарын тікелей жүзеге асыруға жаңа бағыт алды. Мақалада 2014-2050 жылдарға арналған қатты тұрмыстық қалдықтарды басқару жүйесін жаңғыртудың отандық бағдарламасы талданады. Сонымен бірге, автор осы құжатта тиісті түрде көрсетілмеген негізгі проблемаларды анықтайды. Мақаланың практикалық маңыздылығы – экологиялық заңнаманы жетілдіру және Қатты қалдықтарды басқару жүйесін жетілдіру жөніндегі 2014-2050 жылдарға арналған бағдарламаны жетілдіру мақсатында алынған нәтижелерді пайдалану мүмкіндігі. Түйін сөздер: табиғат қорғау заңнамасы, жасыл экономика, тұрмыстық және қатты қалдықтарды жою.