Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті және жемқорлыққа қарсы сана-сезімді қалыптастырушы негіз ретінде құқықтық білім беру және құқықтық тәрби (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақала Қазақстан Республикасында құқықтық тәрбие мен құқықтық тәрбиені теориялық және құқықтық талдау, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру және сыбайлас жемқорлыққа қарсы санаға арналған. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрестегі ең маңызды бағыт – бұл, ең алдымен, құқықтық білім беру мен насихаттау құралдарын пайдаланатын жемқорлыққа қарсы білім беру. Айта кету керек, осы салалар құқықтық білім беруді жүзеге асыруда тек мемлекеттік органдар мен арнайы уәкілетті тұлғалар мен құрылымдардың үйлесімді күш-жігерлерін қажет етеді. Құқықтық білім беруде азаматтық қоғамның, құқық қорғау ұйымдарының, сондай-ақ, жеке азаматтардың жеке адамның құқықтық әлеуметтенуі процесіне байланысты қандай да бір рөл атқарады. Құқықтық білім беруді жүзеге асыру тек құқықтық білімді қалыптастырумен байланысты нақты және практикалық шаралармен шектелмейді. Жалпы бағыт ретінде құқықтық тәрбие этикалық, діни, мәдени, психологиялық және басқа да дәстүрлерді оқытумен тығыз байланысты. Олардың барлығы заңдылықтың, құқықтық тәртіпті нығайтуға, құқықтық мәдениетті нығайтуға ықпал етеді. Қоғамды сыбайлас жемқорлыққа және халықты сыбайлас жемқорлыққа қарсы оқытуға теріс қабылдауды қалыптастыру моральдық және азаматтық білімнің, құқықтық мәдениеттің ажырамас бөлігі болуы тиіс, қоғамға олардың құқықтары мен міндеттерін түсінуі керек. Түйін сөздер: құқықтық білім, құқықтық тәрбие, құқықтық мәдениет, әділдік, сыбайлас жемқорлық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес, сыбайлас жемқорлықтың алдын алу шаралары, жемқорлықтың себептері.