Экологиялық заңнаманы гармонизациялау: дүниежүзілік тәжірибе және дамытудың талаптары (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мәселенің өзектілігі қоршаған ортаға қолайлы жағдай жасау, табиғи ресурстарды мағыналыпайдалану, бірқатар факторларға байланысты болу қажеттілігінен туындады. Сондықтанжұмыстың мақсаты экологиялық заңнаманы зерделеу ғана емес, сондай-ақ әртүрлі елдердегіөзара әрекеттесу. Бұл мәселені зерттеудің басты көзқарасы – әлемдегі және бір елдегіэкологиялық заңнаманы үйлестірудің тәсілдерін анықтау. Мұндай ынтымақтастық дамушыелдерде, дамыған елдерде, экологиялық проблемаларды шешуде, өз мемлекетінің жағдайынсақтап, әлемдік кеңістікте жинақтаушы әсерді төмендетуге мүмкіндік береді. Бұл мақаладақарастырылатын мәселелер. Сондай-ақ, мақалада Еуропа, Америка және Азия елдеріндегі ішкізаңнамалар талданады және белгілі бір заңдардың қабылдануы бұрыннан бар болғандықтанжүзеге асырылады, бұл жұмыстар экология саласындағы заңнаманы енгізу үдерістерінде өзжолын бастайтын елдер үшін практикалық құндылық болып табылады. Мұндай заңдардыүйлестіру қоршаған ортаны тұрақты дамыту және болашақ ұрпақ үшін табиғи ресурстардысақтау үшін қажетті компонент болып табылады.Түйін сөздер: экологиялық заңнама, конвенция, заңнамалық қызмет, қоршаған ортаныластау, халықаралық-құқықтық құжаттарды үйлестіру.