Басшының бәсекеге қабілеттілігі мемлекеттік қызмет субъектісі ретінде: кәсіби-басқарушылық құзыреті (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақаланың мазмұны қазіргі заманғы кәсіби құзыретті мемлекеттік органдар басшыларыныңөздері басқарып отырған құрылымдық бөлімшелерге әсері туралы айтылған. Мақалаға сәйкес,мемлекеттік органдар басшысы тек кәсіби біліктілікті меңгеру емес, сонымен қатар жұмыскезінде бағдарланған құзыретті бәсекеге қабілетті барлық командамен қолдана білуі тиіс.Мақалада іс жүзінде мемлекеттік басқару үшін қандай ресурстардың көмегімен кәсібиқұзыреттілік қалыптасады және қаншалықты мемлекеттік аппарат үшін қолайлы екендігі жайлымәселелер көтерілген. Идара қызметкері мен мемлекеттік органдар басшылары өз еңбекміндеттерін тиімді орындау үшін бар қасиеттерді, білім мен дағдыларды, олар жеке және кәсібиқұзыреттері ретінде сипаттауға болуына сәйкес, белгілі бір жиынтығына ие болуы тиіс.Мақала мемлекеттік орган басшысының кәсіби құзыретінің әзірлену дәрежесі, оның көбінесебағыттылығы мен тиімділігін дамытуға арналған. Мемлекеттік органдар басшысы кәсіптікқұзыреттілігінің құрамына кіретін, қалыптастырылған әдістемелік және арнайы құзыреттіліктердізерттеу нәтижелері, оларды қалай бағалау керек және басшының кәсіби құзыреттілігін дамытуүшін қандай шаралар жасауға болады деген сұрақтар талданады.Түйін сөздер: кәсіби және басқарушылық құзыреті, бәсекеге қабілеттілік, біліктілік,дағдылар, қабілеттілік.