Қылмыстарды ашу мен тергеудегі дәстүрлі емес әдістерді пайдалануда шетелдік тәжірибені қолдану бойынша мәселелері (ретроспективті шолу) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Қылмыстарды ашу мен тергеудің дәстүрлі емес әдістерін қолдануда шетелдік тәжірибелердіретроспективті талдау мәселелерінің көкейкестілігі. Қылмыстарды ашу мен тергеубойынша қызметінің дәстүрлі емес әдістерін қолдануда негізгі бағыттары қарастырылды.Криминалистикалық қызметінің дәстүрлі емес әдістерін қолданудың негізгі кезеңі көрсетілді.Бүгінгі таңда қылмыстылыққа қарсы күрес теориясын және тәжірибесін жетілдірудің әдістерімен құралдарын инновациялық прогрессивті дамытуды, ынталандыратын ғылыми-теориялық,техникалық және психологиялық білімдерді енгізу қажеттілігі айқын. Психология, кинезиология,хронобиология, гипнология және т.б. саласындағы ғылыми зерттеулермен байланысты дәстүрліемес білімнің жетістіктерін криминалистикалық ортада пайдалану үлкен қызығушылық тудырады.Жаңа құқықтық идеологиямен байланысты шетелдік ғылыми еңбектердегі қылмыскерлердіңмінез-құлқы мен ішкі әлемін зерттеу негізінен XVII-XIX ғғ. тиесілі. Осыған байланысты шетелдікқылмыстарды ашу мен тергеу жөніндегі іс-шараларда дәстүрлі емес әдістерді қолданудың шағынретроспективті шолуы жасалынады.Түйін сөздер: криминалистика, жедел-тергеу қызметі, кримианалистикалық практика,парапсихологиялық әдістері, дәстүрлі емес тәсілдері.