Қазақстан Республикасының энергетикалық қауіпсіздігі тұжырымдамасын анықтаудың теориялық тәсілдемелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада энергетикалық қауіпсіздіктің тұжырымдамасын анықтаудағы негізгі теориялықтәсілдемелер қарастырылған, отандық және шетелдік авторлардың Қазақстан Республикасындажәне одан тыс жерлерде энергетикалық қауіпсіздікті қамтамасыз ету мәселелерін зерделеуінеталдау жасалады. Энергетикалық қауіпсіздіктің авторлық анықтамасы, сондай-ақ ұлттық жәнеэнергетикалық қауіпсіздік арасындағы байланыс қарастырылады. Энергия XXI ғасырдың ғаламдықсценарийінде халықтың, қоғамның, сайып келгенде, адамзат өркениетінің экономикалықөсуін және орнықты дамуын қамтамасыз етудегі маңызды факторлардың бірі болғандықтан,энергетиканы стратегиялық тауар ретінде қарастыруға және энергетика саласындағы ұлттық,аймақтық және ғаламдық стратегияларды талдау шұғыл қажет. Энергетикалық қауіпсіздік жәнеұлттық қауіпсіздік бір-бірімен тығыз байланысты, біріншінің қауіп-қатерлері соңғысының қаупінеайналуы мүмкін.Түйін сөздер: қауіпсіздік, ұлттық қауіпсіздік, энергетикалық қауіпсіздік, экономикалыққауіпсіздік, экологиялық қауіпсіздік, отын-энергетикалық кешен, энергетикалық ресурстар, жерқойнауын пайдалану.