Заңды тұлғаның қызметін басқарудың корпоративтік құқықтық мәселелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақала авторлары заңды тұлғаның жауапкершілік мәселелерін қарастырады. Соның ішінде,авторлар акционерлік қоғам мен жауапкершілігі шектеулі серіктестік нысанындағы заңды тұлғанықұру кезіндегі корпоративтік басқарудың ерекшелігін атап көрсетеді. Мақалада заңды тұлғаныңоргандарының құзыретіне және жауапкершілігіне ерекше мән беріледі.Нарық қатынастарының даму нәтижесінде Қазақстанда көптеген субъектілер кәсіпкерлікқызметінде пайда болды. Құқық тұрғысынан танылған құқық субъектісінің ерекше түрі ретіндезаңды тұлға танылады. Заңды тұлға мәртебесі көптеген экономикалық және басқарушылықміндеттерді шешуге мүмкіндік береді. Бұл нысанның түрі арқылы кәсіпкерлік қызмет жүзегеасырылады, заңды тұлға қатысушыларының мүлкі («меншікке») мүдделері қамтамасыз етіледі,басқа заңды тұлғалардың істерін басқару түрлері әр түрлі себептермен жүргізіледі. Бұл нысанныңыңғайлылығы, ең алдымен, қатысушылардың жауапкершілігін шектеу кезінде, заңды тұлғалардыңмүліктік шығындардың тәуекелін шектеуде көрінеді.Түйін сөздер: заңды тұлға, акционерлік қоғам, жауапкершілік, органдары, қатысушылар.