Қазақстандағы ювеналды әділет жүйесінің қалыптасуына халықаралық тәжірибенің әсері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Бұл мақалада кәмелет жасқа толмағандардың құқықтық жауапкершілігі туралы Қазақстан Республикасының процессуалдық және материалдық заңнамасына және оның дамуына бірқатар шетмемлекеттер тәжірибесі мен халықаралық заңнаманың тұтастай алғандағы әсеріне талдаужасалынады. Жұмыстың мақсаты Қазақстандағы кәмелет жасқа толмағандарға қатысты сотәділдігін жүзеге асыру аясында міндеттілікке алынған халықаралық міндеттемелерді іскеасырылуына талдау жасау болып отыр. Сондай-ақ, ювеналды әділеттің әлемдік жүйесінің бастытүрлерінің оңды және теріс әсерін зерттеу арқылы Қазақстандағы ювеналды әділеттің дамумәселелерін зерттеу болып табылады. Жұмысты жазу барысында жалпы теориялық және танымныңнақты ғылыми: диалектикалық, салыстырмалы-құқықтық, тарихи, формалды-догматикалық(арнайы құқықтық), нақты-құқықтық және қисынды әдістері қолданылады. Ювеналды әділеткедеген жоғары қызығушылық бұл аяда болып жатқан созылмалы реформалармен байланыстыболып отыр. Ювеналды соттар жүйесінің жұмысы Қазақстанның қол қойған халықаралықкелісімдер талаптарына тұспа тұс келетін, шешуді қажет ететін мәселелерді анықтады, бұл тергеубарысында, жазасын өтеу барысында, сондай-ақ балаларды әлеуметтендіру барысында жоғарымедициналық, құқықтық, психологиялық қызмет көрсетуден көрінеді. Нәтижесінде, мақаладахалықаралық нормаларды одан әрі іске асырудың және ісжүргізудің барлық сатыларындаорындау және де қылмысты, қылмыстық іс жүргізушілік, әкімшілік және отбасы заңнамаларынормаларын жетілдіру қажеттілігі туралы қорытынды жасалынды. Мақалада ювеналдыжүйелердің әлемде қабылданған басты түрлеріне талдау жасалынды. Олардың оң және терісаспектілерін бөліп көрсету арқылы авторлар отандық моделін дамытуға байланысты тәжірибелікұсыныстар жасау мүмкіндігіне ие болды. Мақаланың тәжірибелік мәні алынған нәтижелердіҚазақстан Республикасының бала құқығы туралы күші жүріп тұрған заңнамасын жетілдіруге,сондай-ақ, кәмелет жасқа толмағандарды құқықтық жауапкершілікке тарту барысындағықұқыққолданушылық тәжірибеде пайдалануға болатындығында.Түйін сөздер: кәмелет жасқа толмағандар, ювеналды әділет, Пекин ережелері.