Қазақстан Республикасында қылмыстылықтың алдын-алуға бағытталған қылмыстық- құқықтық нормалардың тиімділігін бағалау мәселелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада Қазақстан Республикасында қылмыстылықтың алдын-алуға бағытталған қылмыстық-құқықтық нормалардың тиімділігін бағалау мәселелері талданған. Ұсынылып отырған ережелер қазіргі таңдағы ресейлік және қазақстандық ғалымдардың ғылыми зерттеулерінің және заңнамалық тәжірибелерге негізделген. Авторлардың айтулары бойынша қылмыстық нормалар мен қылмыстық құқық институттарының әрекет етулерінің тиімділік дәрежесін үш деңгейде қарастыруға болады: 1) негізделу деңгейінде; 2) құрастырылу деңгейінде; 3) қылмыстық-құқықтық нормалардың іске асырылу деңгейінде. Авторлардың пайымдауы бойынша қарастырылатын барлық шараларды іске асыру арқылы ҚР қылмыстылықты қадағалауды тиімді жүзеге асыруға ықпал етеді.Түйінсөздер: қылмыстылық, гуманизация, қылмыстық саясат, қылмыстық заң.