ҚазақстанРеспубликасындасудьялар мен сотжүйесі қызметкерлерінің құқықтық мәдениеті: теория және тәжірибе (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Заң үстемдігін іргесін дамыған құқықтық мәдениетсіз қалыптастыру мүмкін емес. Бұл мақалада, құқықтық мәдениет, құқықтық іс-шаралар даму деңгейіне, әділдік құқықтық актілерді яғни заңды тұлғалардың және тұтастай қоғамның, әдетте, қоғамның құқықтық өмір сүру сапасын индикаторы ретінде қарастырылады. Мақала судьялардың құқықтық мәдениетінің ерекшеліктерін көрсетеді. Судьялардың тек құқықтық мәдениет тек заңды догмалар құқықтық сауаттылық және заңтануды түсіну емес екенін корсетіледі. Адамгершілік, моральдық және жалпы рухани бастамасы ол құқықтық мәдениетті негізгі болып танылады. Онсыз құқықтық санасы мен құқықтық мәдениетінің әлеуметтік рөлі елеулі болуы мүмкін емес. Автор судья үшін адамзаттық (мейірімділік) және қаталдық (әділдік) арасындағы тепе-теңдікті сақтау оте маңызды екенін атап корсетеді. Құқықтық мәдениет судьяның өз моральдық сипатына тығыз байланысты. Мұнда, бастапқысы рольді судья өзінін бажы, ілімінің және өзін-өзі білім беруіне байланысты. Бұл міндетіміз жеке және мемлекет денгеінде жасалу керек.Түйін сөздер: судья, құқықтық мәдениет, құқықтық сана, құқықтық менталитет, құқықтық нигилизм, әділдік, баж, адамгершілік қасиеттерді.