Бөкей ордасы хандарының саяси және құқықтық рефор малары мен ойлары (Journal of actual problems of jurisprudence, 2015)
Мақалада Бөкей ордасы билеушілерінің саясиқұқықтық ойла рына шолу жасалады. Қазақ саясиқұқықтық ой тарихында Бөкей ордасының хандары билікті орталықтандырып, абсолютті монар хия нысанындағы мемлекеттік құрылым жүйесін енгізген тұлғалар болып есептеледі. Жәңгір ханның тұсындағы биліктің орталықтану үдерісі дәстүрлі элита тарапынан қарсылық тудырмай қоймады. Сон дайақ аталмыш кезеңнің басты ерекшеліктерінің бірі – ағартушылық идеяларының кең қанат жаюы. Мақалада осы және тағы басқа мәсе лелер қарастырылады.
Keywords: абсолютті монархия; билікті орталықтандыру; жер ге меншік құқығы; ағартушылық идея.