Қазақстан Республикасындағы идеологиялық плюрализм: құқықтық сана мен құқықтық мәдениет туралы. Идеологический плюрализм в Республике Казахстан: о правовом сознании и правовой культуре (Journal of actual problems of jurisprudence, 2015)
Бұл мақалада жастардың құқықтық санасының қалыптасу процесінің элементтері, құқықтық мәдениетімізге деген талаптар, саналылық көзқарастар жүйесі, қоғамдағы қарым-қатынастарды реттеудің құралы ретіндегі құқықтық сананың маңызы, құқықтық сана мен саяси сананың тығыз байланысы қаралады. Біздің елімізді дамыған 30 мемлекеттер қатарына енгізу бойынша Ұлттық Жоспарды жүзеге асыруға бағытталған Президент Н.А. Назарбаевтың Бес институционалдық жоспарын орындауда қазақстандық қоғамдағы құқықтық сана мен құқықтық мәдениетті заңның үстемдігі бойынша қалыптастыру өте маңызды болып келеді. В статье рассмотрены элементы процесса формирования правового сознания молодежи, требования, предъявляемые к правовой культуре, система мировоззрений сознаний, роль правового сознания как инструмента регулироваия отношений в обществе, тесная связь правового сознания с политическим сознанием. Становится очень важным формирование в казахстанском обществе правового сознания и правовой культуры по обеспечению верховенства закона в ходе реализации пяти институциональных реформ Президента Н.А. Назарбаева, направленных на осуществление Плана Нации по вхождению нашей страны в ряды 30-ти развитых государств.