Каузальная атрибуция когнитивного диссонанса поведения сотрудника ОВД в условиях ЧС. Төтенше жағдайларда ІІО қызметкерлері мінез- құлқындағы когнитивтік диссонанстың жекелеген атрибуциясы. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
В статье представлен социально-психологичекий подход детерминации поведения сотрудника ОВД в условиях чрезвычайной ситуации. Установлены конституэнты когнитивного диссонанса, приведены отличительные признаки данного феномена. Констатируется, что когнитивный диссонанс инициирован внутренним симультанным столкновением эмоционально-психологического состояния и рационального, обусловленного спецификой профессиональной деятельности субъекта. Актуализирован подход каузальной атрибуции состояния дисбаланса личности сотрудника.Мақалада төтенше жағдайларда ІІО қызметкерінің мінез-құлқын детерминациялауды әлеуметтік-психологиялық қарастыру ұсынылған. Когнитивтік диссонанс конституэнттері анықталған, аталған феноменнің айрықша белгілері келтірілген. Когнитивтік диссонанстың ұтымды негізделген субъектінің кәсіби қызметімен және эмоционалдық-психологиялық күйімен ішкі қайшылығынан туатыны айтылады. Қызметкердің жеке басының тепе-тең күйін жан-жақты қарастыру өзектендірілген.