БАЛАЛАРҒА ЗОРЛЫҚ ЖӘНЕ ҚАТЫГЕЗДІКПЕН ҚАРАУДЫҢ КРИМИНОЛОГИЯЛЫҚ АСПЕКТІЛЕРІ (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Бұл мақалада балаларға зорлық және қатыгездікпен қараудың криминологиялық аспектілері берілген.Атап айтқанда, кәмелетке толмағандар арасындағы зорлық-зомбылықтың, балаларға қатыгездік көрсетудің, құқық бұзушылық пен қылмыстың, қадағалаусыз және панасыз қалудың алдын алу және алдын алу мәселелеріне назар аударылады.Бұл ретте кәмелетке толмағандар арасындағы құқық бұзушылыққа және балалар қылмысына қарсы күрес мәселелері экономикалық, саяси, әлеуметтік және құқықтық сипаттағы шаралар кешенін қамтуы тиіс.Балалардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында бұл бағыттағы жұмыстарды кезең-кезеңімен, қауіп-қатер көздерін анықтау, себептер мен жағдайларды зерделеу, талдау, ауқымы мен салдарын анықтау арқылы кезең-кезеңімен жүргізу қажет деген қорытынды жасалды.Заңсыз мазмұнға белсенді тартылған балалар мен жасөспірімдердің санын азайту үшін бірқатар жаңа бастамалар, соның ішінде заңнамалық бастамалар ұсынылуда.Мақалада міндеттер мен қорытындылар, оларды іс жүзінде жүзеге асыру мүмкіндіктері, жұмыста тұжырымдалған қорытындылар мен ұсыныстар балалардың құқықтарын қорғау саласындағы уәкілетті мемлекеттік және құқық қорғау органдары қызметкерлерінің іс-әрекетінде практикалық қолдануды таба алады.Қаржыландыру. Ғылыми мақала BR 21882414 «Зорлық-зомбылық құрбаны болған балаларды қолдау және оңалту бағдарламасы: ресурстық модульді орталықтар желісін тәжірибелік енгізу» жобасы бойынша Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің ғылым комитеті қаржыландырған 2023-2025жж. арналған ғылыми және ғылыми-техникалық бағдарламаларды бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберінде дайындалған.Түйін сөздер: балалар, қауіпсіздік, жарақаттар, алдын алу, қылмыс, құқық бұзушылық, зорлық-зомбылық, қорлау, дисфункционалды отбасы, кибербуллинг.