(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Мақалада құқықтық және пенитенциарлы қауіпсіздікті қамтамасыз етудің ұғымы мен арақатнасы қарастырылады. Пенитенциарлық процестің негізгі субъектілері заңды теңдігі, оның заңдылығы мен тұтқынның және қылмыстық жазаны орындаудың пенитенциарлық құралы тұтқынның және сотталушының өкіну процесінің субъективті түрін еркін таңдай алумен анықталады. Сотталушының, тұтқынның және қызметкерлердің құқығының қамтылғандығының нақты тепе-теңсіздігі сотталушының өзін қорғау құқығын белсенді күшейте алады, соның ішінде прокуратураға, соттарға, құқыққорғау органдары мен ұйымдардың әрекетін бақылаушы, адам құқығын қорғау Еуропалық сотына арыз беруіне болады. Пенитенциарлық қауіпсіздікті қамсыздандырудың мәні пенитенциарлық құқықтың құқықтық күштілігін құрайды, ол заңда белгіленген заңдылық, адамгершіліктік, демократияшылдық, құқықтық шындық, теңдік, өкіну және т.б.материалдық жиынтықтар құқықтық құбылыстардың принциптері мен белгілері. Бұл қауіпсіздікті құрайтын материалдық жиынтық – пенитенциарлық процестердің, қатынастардың, олардың өмір тіршілігіндегі субъектілері мен басқа да элементтерінің қорғалған жағдайы. В данной статье рассматривается соотношение понятий правовой и пенитенциарной безопасности, обусловленное правовой безопасностью пенитенциарного законодательства, исключающей наличие в нем коррупциогенных, противоречивых норм. Обеспечение пенитенциарной безопасности обусловлено правовой безопасностью (определенностью) пенитенциарного законодательства, исключающей наличие в нем коррупциогенных,противоречивых норм, пробелов и т.д. Коррупциогенность заключается в установлении правоприменителю необоснованно широких пределов усмотрения и возможности необоснованного применения исключений из общих правил. Обеспеченная пенитенциарная безопасность может быть определена как реальность законности, гуманизма, демократизма, субъективных процессов покаяния в практике исполнения и отбывания арестов и уголовных наказаний. По сути, обеспечение пенитенциарной безопасности является проявлением и воплощением гуманизма и покаяния, а фактический пенитенциарный гуманизм и есть обеспеченная пенитенциарная безопасность.