(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Мақалада қазақ қоғамында көшпенді өмір салтымен қатар жүрген қатынастарды реттеу тетіктері сипат алады. Бұл жөніндегі зерттеуші ғалымдардың ой-пікірлері айтыла келіп, қазақ қоғамындағы шарттық нормалардың қалыптасу себептері ашып көрсетіледі. Сонымен қатар қазақ қоғамындағы тұрмыстық, сауда-саттық және өзге де шарттық қатынастарды реттеген нормалардың қайнар көздері сипат табады. Сол қайнар көздерді талдау нәтижесінде шарттық қатынастардың түрлері жіктеліп шығарылған. Нәтижесінде қазақ қоғамындағы шарттық қатынастарды реттеген нормаларды талдай келе өзіндік қорытындылар жасалды. В статье описываются рычаги, регулирующие договорные отношения, складывававшиеся параллельно с кочевническим образом жизни казахского общества. Приводя мысли и взгляды многих ученых-исследователей,автор раскрывает причины формирования договорных отношений и норм, регулирующих их. А так же описывает источники норм, регулировавших договорные отношения, такие, как купля-продажа, мена и иные бытовые отношения. В результате характеристики отдельных источников казахского обычного права выводятся виды договорных отношений. И конечно же, толкование норм обычного права в даном свете дало возможность сделать собственные заключения.