(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Мақалада Қызылорда облысының жалпы білім беретін мектептерінде мемлекеттік сатып алуларды жүргізу кезінде сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимылдың құқық қолдану тәжірибесі қарастырылады. Негізгі мәселелер айқындалып, оларды шешудің ықтимал бахыттары ұсынылған. Зерттеу сыбайлас жемқорлыққа қарсы шаралардың іс жүзінде қалай жүзеге асатынын, қандай қийындықтар туындайтынын және процесті ашық әрі әділ ету үшін қандай қадамдар жасау қажет екенін түсінуге бағытталған. Зерттеудің ғылыми құндылығы білім беру саласындағы сыбайлас жемқорлыққа қарсы нормаларды құқықтық құқықтық тетіктерді жетілдіру туралы түсініктерді кеңейтуде көрініс табады. Практикалық маңызы аймақ мектептеріндегі сатып алу рәсімдерінің ашықтығы мен тиимділігін арттыруға ықпал ететин ұсынымдар әзірлеумен айқындалады. Жұмыста талдау, салыстыру және жүйелик тәсіл әдістері, сондай-ақ заңнаманы және құқық қолдану тәжірибесінің нақты жағдайларын зерделеу пайдаланылды. Зерттеу нәтижелері сатып алу барысында ашықтық пен бақылаудың жеткіліксіздігі мәселелерінің сақталып отырғанын көрсетті. Осыған байланысты ашықтықты, жауапкершілікти арттыру және цифрлық құралдарды англізу бойынша нақты шаралар ұсынылды. Зерттеудің құндылығы мектептегі сатып алу саласындағы сыбайлас жемқорлыққа қарсы үдерістердің шынайы жағдайын айқындап, оларды жетілдіруге арналған нақты ұсыныстар беруинде. Зерттеу қорытындылары білім беру ұйымдары мен бақылауши құрылымдарға сатып алу рәсімдерінің заңдылығы мен тиімділігін арттыруда пайдалы бола алады. Түйінді сөздер: мемлекеттик сатып алулар, сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясат, құқық қолдану, орта білім, Қызылорда облысы.