(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Бұл мақалада Қазақстан Республикасындағы су тасқындарының алдын алуды құқықтық реттеу мәселелері кешенди түрде қарастырылады. Зерттеу барысында с тасқынына байланысты нормативтик-құқықтық актилердің мазмұны, құқықтық ұғымдардың нақтылығы, мемлекеттік органдар арасындағы өкілеттіктер мен өзара іс-қимыл тіктері талданды. Сонымен қатар, су тасқыны қаупін азаитуға бағытталған халықаралық тәжірибе мен климаттық бейімделу стратегиилары қарастырылды. Авторлар су тасқындарының әлеуметтік, экономикалық және экологиялық салдарын құқықтық деңгейде басқару үшін тиімді әрі жүйеленген тәсіл қажет екенін алға тартады. Мақалада қолданыстағы заңнаманың жетілмеген тұстары мен институционалдық әлсіздіктер көрсетіліп, оларды шешу жолдары ұсынылады. Атап айтқанда, заңнамалық инвентаризация жүргізу, су нысандары мен гидротехникалық құрылыстардың толық тізімін жасау, сондай-ақ трансшекаралық ынтымақтастықты нығайту ұсынылады. Зерттеу нәтижелері су қауіпсиздігін қамтамасыз это туге және құқықтық саясатты жетілдіруге бағытталған ұсыныстарды қамтиды. Мақала су тасқындарына қарсы ұлттық стратегические құқықтық тұрғыдан жетілдірудің өзектілігін дәлелдейді. Ғылыми мақала Қазақстан Республикисы Ғылым және жоғары білім министрлигінің Ғылым комитеті қаржыландыратын AP26193915 Турақты даму жағдайында гидротехникалық құрылыстарды пайдалану мен қауіпсиздігін қамтамасыз етуді құқықтық реттеу жобасын иске асыру мақсатында дайындалды Түйін сөздер: Су тасқыны, құқықтық реттеу, су қауіпсіздігі, нормативтік-құқықтық актилер, гидротехникақ құрылыстар, климаттық бейімделу.