(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Цифрлық технология мен цифрландырудың дамуы қаржылық алаяқтықтың, атап айтқанда, интернет-алаяқтық пен телефон алаяқтығының өсуіне алып келді. Бұл зерттеудің мақсаты Қазақстан Республикасының қаржылық алаяқтықпен күресу бойынша заңнамалық базасын зерделеу және заңнамалық базаны жетілдіруге бағытталған ұсыныстар әзірлеу болып табылады. Қаржы пирамидалары, интернет-алаяқтық және телефондық алаяқтықтың қазіргі жағдайын және олармен күресудің құқықтық нормаларын талдау құқық саласындағы теориялық білімді тереңдетуге көмектеседі және оған қарсы шараларды әзірлеуге мүмкіндік береді. Зерттеу нәтижелерінің практикалық маңызы бар, өйткені оларды қолданыстағы заңдарды жетілдіру және қаржылық алаяқтықпен күресу тиімділігін арттыру үшін пайдалануға болады. Зерттеу әдістемесіне ғылыми мақалаларды, статистикалық мәліметтерді, есептерді, сондай-ақ Қазақстан Республикасындағы қаржылық алаяқтықтың (атап айтқанда, қаржылық пирамидалар, интернет-алаяқтықты және телефон алаяқтықты) алдын алуға қатысты заңнамалық және нормативтік актілерді талдауды қамтитын дереккөздерге әдебиеттік шолу кіреді. Әдеби шолу қазіргі нормативтік-құқықтық база алаяқтықпен тиімдірек күресу үшін қайта қарауды талап ететінін көрсетті. Қорытындылар заңнаманы жетілдіруге бағытталған ұсынылған ұсынымдарды іске асыру қажеттілігін көрсетеді, бұл осы құбылыстың ауқымын қысқартуға және оның қоғам үшін жағымсыз салдарын азайтуға мүмкіндік береді. Түйін сөздер: Қаржылық алаяқтықпен күресу, қаржылық пирамидалар, интернет- алаяқтық және телефон алаяқтық