(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2024)
Бұл зерттеуде еңбек дауларының саны мен Қазақстандағы еңбек тәртібі туралы заңнаманың эволюциясына жан-жақты салыстырмалы талдау жасалды. Негізгі нәтижелер қатал тәртіптік нормалар мен жұмыссыздық деңгейінің төмендеуі арасындағы байланысқа, сот практикасының еңбек тәртібіне тигізетін әсеріне, сондай-ақ сот дауларының алдын алу үшін қатаң тәртіп пен әділ көзқарасты үйлестіру қажеттілігіне қатысты болды. Осы мәліметтер Қазақстанның еңбек нарығының тұрақты дамуын қолдау үшін еңбек саясатын оңтайландыруға қатысты құнды ақпарат ұсынады. Бұл тұжырымдар тұрақты, инклюзивті және тұрақты экономикалық өсуді, толық және өнімді жұмыспен қамтуды және барлық адамдар үшін лайықты жұмысқа қол жеткізуді қамтамасыз ететін SDG 8 мақсаттарына сәйкес келеді. Зерттеудің мақсаты Қазақстандағы еңбек нарығының қазіргі жағдайын ғана емес, сонымен қатар ағымдағы мәселелер мен еңбек нарығының тұрақты дамуы үшін әлеуетті мүмкіндіктерді де ескере отырып, еңбек саясатын оңтайландыру жөнінде ұсыныстар жасау болып табылады. Жұмыссыздық статистикасын, заңнамалық өзгерістерді және сот тәжірибесін талдау арқылы біз еңбек тәртібі мен нарық көрсеткіштері арасындағы корреляция мен себеп-салдар байланыстарын анықтауға тырысамыз. Түйін сөздер: жұмыскер, жұмыс беруші, еңбек, еңбек құқығы, еңбек шарты, еңбек шартын бұзу, еңбек қатынастары, еңбек даулары, жұмыстан босату, жұмыс берушінің бастамасы бойынша.