(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2024)
Бұл мақалада Қазақстан Республикасындағы жеке қосалқы шаруашылықтарды (бұдан әрі - ЖҚШ) экономикалық қолдаудың құқықтық мәселелері қарастырыл дыжеке қосалқы шаруашылықтар аграрлық сектордың маңызды элементі болып табылады, бұл ауылдық жерлердің азық-түлік қауіпсіздігі мен экономикалық тұрақтылығына ықпал етеді. Маңыздылығына қарамастан, жеке капитал қорлары көбінесе көптеген қиындықтарға тап болады, әсіресе экономикалық қолдау мен құқықтық қорғауға қол жеткізу тұрғысынан. Алайда, жеке қосалқы шаруашылықтар тиімді жұмыс істеуі мен дамуы үшін экономикалық ынталандыру шаралары мен құқықтық қолдау қажет. Мақалада несиелеу, субсидиялау және жеңілдетілген салық салу сияқты қолданыстағы құқықтық қолдау тетіктері талданады және оларды жүзеге асырудағы кемшіліктер анықталады. Заңнамалық базаның жетілмегендігі және оны іс жүзінде қолданудағы қиындықтар басты назарда. Сондай-ақ экономикалық ынталандыру шаралары ретінде жеке қосалқы шаруашылықтарды сақтандыру және ауылшаруашылық техникасын лизингке беру мәселелері талқыланады. Зерттеу пәні Қазақстандағы азаматтардың жеке шаруашылығын экономикалық қолдаудың құқықтық механизмі болып табылады. Мақаланың қорытындылары заңнаманы жетілдіруді, қаржы тетіктерін жақсартуды және инфрақұрылымды дамытуды қоса алғанда, Қазақстан Республикасында жеке қосалқы шаруашылықтарды құқықтық реттеу мен экономикалық қолдауға кешенді көзқарастың маңыздылығын көрсетеді. Автор құқықтық нормаларды жетілдіру және ауыл тұрғындарының экономикалық жағдайын жақсартуға және жалпы аграрлық секторды дамытуға ықпал ететін жеке қосалқы шаруашылықтарды қолдаудың тиімді тетіктерін енгізу бойынша ұсыныстар ұсынылды. Түйін сөздер: Жеке қосалқы шаруашылықтар, экономикалық қолдау, құқықтық проблемалар, кредиттеу, субсидиялау, жеңілдікті салық салу, Қазақстан Республикасы.