(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2024)
Мақала экологиялық құқық бұзушылықтар үшін әкімшілік-құқықтық жауапкершілік институтын экологиялық тәртіпті қамтамасыз ету тұрғысынан қарастыруға арналған. Мақала жазудың мақсаты-экологиялық құқық бұзушылықтар үшін әкімшілік-құқықтық жауапкершілік институтының ерекше ерекшеліктерін анықтау және жаңа аспектілерін анықтау. Зерттеу барысында шешілген міндеттерге мыналар жатады: осы институтты, қоршаған ортаны қорғау және табиғи ресурстарды пайдалану саласындағы әкімшілік құқық бұзушылықтарды сипаттау, олардың құқық бұзушылық ретіндегі ерекшеліктерін анықтау, сондай-ақ оларды анықтау және жолын кесуді жақсарту бойынша ұсыныстар әзірлеу. Ұсынылған гипотеза экологиялық тәртіпті қамтамасыз етуде әкімшілік-құқықтық жауапкершіліктің маңызды рөл атқаратынын білдіреді. Мақаланың ғылыми маңызы қоршаған ортаны қорғау және табиғи ресурстарды пайдалану саласындағы әкімшілік құқық бұзушылықтардың авторлық анықтамасы мен экологиялық саладағы әкімшілік және қылмыстық құқық бұзушылықтардың айырмашылықтарын анықтауға негізделіп, экологиялық және әкімшілік құқық теориясының дамуына үлес қосуында. Практикалық маңызы ұсыныстардың қазақстандық заңнаманы жетілдіруге және әкімшілік жазалар жүйесін оңтайландыруға бағытталуында. Мақаланы жазу барысында жалпы ғылыми әдістермен қатар, статистикалық және тарихи-құқықтық әдістер қолданылды. Негізгі нәтижелер ретінде қоршаған ортаны қорғау және табиғи ресурстарды пайдалану саласындағы әкімшілік құқық бұзушылықтардың анықтамасын әзірлеу, оның айрықша белгілерін анықтау және басқа құқық бұзушылық түрлерінен айырмашылықтарын көрсету қарастырылады. Әкімшілік жазалар жүйесін қайта қарау қажеттілігі туралы қорытынды жасалды. Қорытындылар мен нәтижелердің мәні экологиялық және әкімшілік құқық теориясына енгізілген үлестермен анықталады. Түйін сөздер қоршаған ортаны қорғау саласындағы әкімшілік құқық бұзушылықтар, қылмыстық жауаптылық, экологиялық құқық бұзушылық, экологиялық қылмыстық қылмыс, экологиялық қылмыстық теріс қылық