(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2024)
Экономикалық және саяси қызмет саласында байқалған белсенді жаһандану процестері жылжымайтын мүлік саласындағы өзімшіл қылмыстың сапалық және сандық көрсеткіштеріне теріс әсер етті. Жылжымайтын мүлік айналымының қылмыстық және заңды тетіктерін ұштастыру есебінен қылмыстық іс-әрекет нысандарының күрделенуі іс жүзінде бұрынғы алдын алу шараларының рөлін нивелирледі және қазіргі заманғы қылмыстық сын-қатерлерге бейімделген, қазіргі заманғы жылжымайтын мүлік саласындағы алаяқтықты терең жүйелі талдауға негізделген өзімшіл қылмысқа құқықтық ықпал ету тетіктерін әзірлеу қажеттілігін туындатты. Қазақстан Республикасындағы құрылыс бизнесі инвестициялық және бюджет қаражатының үлкен айналымына ие қылмыскерлер үшін өте тартымды сала болып табылады. Жылжымайтын мүлік нарығында мәмілелердің әртүрлі түрлері бар және тек құрылыс саласындағы ақша айналымы миллиардтаған АҚШ долларын құрайды. Қазіргі заманғы қазақстандық ғылымның ғылыми зерттеулерін талдау ондайлардың жоқтығын көрсетеді, ал жылжымайтын мүлік саласындағы алаяқтықтың құқықтық және криминологиялық сипатын қарастырылып отырған іс-әрекетті криминализациялау ерекшеліктерін ескере отырып кешенді зерттеу қажет. Мақалада жылжымайтын мүліктің алаяқтық объектісі ретіндегі ерекшелігіне талдау жасалады, мұндай алаяқтықтың негізгі түрлері зерттеледі және мұндай заңсыз әрекеттерді болдырмау үшін жүргізілетін және жүргізілетін шараларға талдау жасалады. Түйін сөздер: қылмыс, жылжымайтын мүлік, алаяқтық, жылжымайтын мүлікке қатысты алаяқтық, криминология.