(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2024)
Бұл мақалада тауарларды Қазақстанға әкелудің жоғары деңгейі жағдайында тауар белгілеріне құқықтардың сарқылу режимін таңдау тәжірибесі қарастырылады. Қазақстандағы тауар белгілеріне айрықша құқықтардың шегін түсінуге әрекет жасалды. Автор қазіргі уақытта Қазақстанда қолданылатын құқықтардың сарқылу режиміне, осы режимді ЕАЭО-да қолдануға шолу жасайды. Тұтынушылардың мүдделері, құқықтардың сарқылу режимі туралы бизнес және зияткерлік меншік туралы заңды (АЖ) талқылау қарастырылады. Қазақстанда тауар таңбасын пайдалану тәсілдері, тауар таңбасы иесінің мұндай пайдалануға тыйым салуы, сондай-ақ тауар таңбасы иесінің мұндай пайдалануға тыйым салу құқығының шектері талданады. Қазақстанда тауар таңбасына құқықтардың таусылуы тауар таңбасы иесінің құқықтарын шектеп қана қоймай, оған лицензиялық стратегияны тиімді құруға, параллель импортпен күресуге, брендті қорғау саясатын, оның ішінде контрафактілік өнімдерді жоспарлауға мүмкіндік беретіні анықталды. Осы мәселені зерделеу мақсатында мақалада танымның жалпы ғылыми әдістері - синтез және талдау әдісі, индукция және дедукция, сондай-ақ тарихи-құқықтық (нақты жағдайларды зерттеу), ресми-құқықтық, салыстырмалы-құқықтық талдау және құқықтық актілерді түсіндіру әдісі сияқты жеке ғылыми таным әдістері қолданылды. Осы әдістерді пайдалану тауар белгілеріне құқықтардың сарқылу режимін қолдануды зерттеуге, осы мәселе бойынша әртүрлі елдердегі құқықтық реттеу тәсілдерін түсінуге, Қазақстанда нормативтік актілерді қабылдау ерекшеліктерін және олардың сәйкессіздіктерін зерделеуге, Қазақстанда құқықтардың сарқылуының өңірлік режимін тиімді қолдануға кедергі келтіретін құқықтық кедергілерді талдауға, қазақстандық соттардың өңірлік сарқылу режимін практикада қолдануға тырысуының нәтижелерін зерделеуге мүмкіндік берді істерді қараудың әртүрлі сценарийлеріндегі құқықтар, нақты тәуекелдерді анықтау, сарқылу принципін дұрыс қолданбау салдарынан туындаған. Түйін сөздер: тауар белгісі, тауар белгісіне құқықтардың сарқылуы, параллель импорттау, Қазақстан, Еуразиялық Экономикалық Одақ.