(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2021)
Мақала балалар мен жасөспірімдердің құмар ойынына тәуелділігінен (құмар ойыннан) және тәуелділікке қарсы күрес туралы Қазақстан Республикасының заңнамасын талдауға арналған. Әзірлеушілердің пікірі бойынша талдау осы саладағы ең озық болып табылатын бірқатар елдердің тәжірибесімен салыстыру негізінде жүргізіледі. Құмар ойындарына тәуелділік жасөспірімдерде де, ересектерде де ең өзекті мәселелердің бірі болып саналады. Сондықтан әлемдік қауымдастық екі лагерге бөлінді: біреулері алдын алу жолында, ал басқалары жазалау шараларын қолдануға баса назар аудару жолында. Авторлар отандық заңнамада ішінара алдын алу элементтері бар екенін, ал заңды жауапкершілік шаралары мәселенің шындығына толық сәйкес келмейтінін атап өтеді. Мақаланың мақсаты - балалар мен ересектердегі құмар ойындарына тәуелділікпен күресу үшін үкіметтің қабылдаған шараларына сыни талдау жүргізу. Авторлар осы уақытқа дейін бұл салада қабылданған қадамдар мүлде талапқа сәйкес келмейді және толық орындалмайды деген қорытындыға келді. Бұл ретте кейбір қадамдар жасалғаны да айтылады. Зерттеудің құндылығы мен оның тәжірибелік құндылығы, ол авторлар тобы жасөспірімдердегі құмар ойындарына тәуелділікті жою бойынша шараларды жетілдіру бойынша шаралар кешенін ұсынуында болып табылады. Мақала «Жас Ұлан» Бірыңғай балалар мен жасөспірімдер ұйымы» ӨҚҰ жүзеге асырған «Жастар мен балалар арасында интернетке тәуелділік пен құмар ойындарының алдын алу бойынша шаралар кешенін әзірлеу және іске асыру» жобасы аясында жазылған. Мақаланың тәжірибелік маңыздылығы сонымен қатар жұмыста көрсетілген мәселелерге уәкілетті адамдардың назарын аударатындығында және ұсыныстар Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына өзгерістер мен толықтырулар енгізу арқылы жүзеге асырылатындығында. Түйін сөздер: балалық шақ, бала құқығы, ойын құмарлығы, тәуелділік, ақпарат құқығы, бала құқығын қорғау, қылмыстың алдын алу.