(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2021)
Бұл мақалада есірткі заттары мен психотроптық заттардың заңсыз айналымы мәселелері қарастырылған онымен заң арқылы күресу жолдары мен әдістеріне көңіл бөлінген. Қазіргі уақытта бұл проблема қоршаған ортаның ластануы, адамның иммун тапшылығы вирусы, алынған иммун тапшылығы синдромына, басқаша айтқанда СПИД-ке ұқсас жаһандық сипатқа ие болып отырғаны өзекті мәселеге айналуда. Әлемдік қоғамдастық бұл мәселені айналып өтпеуі керек деп есептейміз. Есірткіні теріс пайдалану отбасындағы тұрмыстық жанжалдарға, қоғамның моральдық ыдырауына және одан кейін мемлекетке де тікелей зиян әкеледі, және бұл азаматтардың физикалық және рухани денсаулығына қатысты проблемаларда туындатады. Адамның есірткіге деген құштарлығы есірткі қылмысының өсуіне әкелді, бұл ұйымдасқан қылмыстың бір түрі және қоғамға қауіп төндіреді. Есірткі және психотроптық заттардың заңсыз айналымына қарсы күрес жөніндегі іс-шараларды ұйымдастыру әрбір мемлекеттің міндеті болып табылады. Алайда, тек бір мемлекет аясында қылмыстың бұл түрімен күресу өте қиын. Түйін сөздер: есірткі құралдары, унификациялау, есірткі трафигі, есірткі бизнесі, психотроптық заттар, есірткі нарығы, есірткіге қарсы шаралар, наркотизация, заңдастыру, қылмыстық саясат.