(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2021)
Бұл мақалада кәсіпкерлердің құқықтары мен заңды мүдделерін қорғау механизмі қарастырылған. Бұл механизм құқықтық реттеу тетігінің ажырамас бөлігі болып табылады. Бұл қарастырылған нысандар мен қорғау әдістерін, кәсіпкерлердің жеке құқықтары мен заңды мүдделерін іске асыруды қамтамасыз ететін құқықтық құралдар жүйесі. Мемлекет кәсіпкерлік саласындағы қызметті бақылау және қадағалау мақсатында түрлі органдарға бақылау-қадағалау функцияларын берді. Қазіргі кезде тұрақты тексерулер кәсіпкерлер үшін кедергі болды, өйткені құжаттар алынып тасталады, кәсіп тоқталады, бұл заңды тұлғалар мен жеке кәсіпкерлер тарапынан көптеген шағымдарға әкелді. Сайып келгенде, кәсіпкерлердің құқықтары мен заңды мүдделерін қорғаудың реттелген тетігі құрылды. Қазіргі уақытта жеке кәсіпкерлер мен заңды тұлғалардың құқықтары мен заңды мүдделерін қорғау тәртібі Мемлекеттік бақылау және қадағалау органдарының іс-әрекеттері мен шешімдеріне дау айту мүмкіндігін көздейді. Кәсіпкерлердің құқықтары мен заңды мүдделерін қорғаудың нақты дамыған теориясы, механизмі жоқ, бұл мәселе ғылымда даулы болып қала береді. Құқықтық әдебиеттерде бұзылған құқықты қорғаудың өзі «механизм, құқықтық әдістердің жиынтығы» ретінде қарастырылады, оның көмегімен бұзылған субъективті құқықтарды қалпына келтіру қамтамасыз етіледі. Қорғау және күзет құқықтық қатынастары институтының қолданылу саласында дара кәсіпкерлер сотқа дейінгі тәртіпті пайдалануға және бақылау-қадағалау органдарының әрекеттеріне шағымдануға құқылы. Кілт сөздер: кәсіпкерлік қызмет, бизнес, сотқа дейінгі тәртіп, медиация, қадағалау, монополиялар, монополияға қарсы реттеу, қорғау тетігі, заңды мүдделер, заңды құралдар.