(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2021)
Мақалада авторлар мемлекеттік қызметкердің имиджін қалыптастыруға бағытталған құқықтық шараларды қарастырады. Авторлар шенеуніктердің қызметіне қаржылық бақылауды күшейтуге байланысты шараларды ұсынады. Мемлекеттік қызметтің имиджін арттыру мақсатында cыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнамаға ұғымдық аппаратты толықтыру ұсынылды. Жоғарыда айтылғандардан басқа, авторлар мемлекеттік қызметшінің имиджін қалыптастырудың этикалық мәселелерін қарастырады, оларды авторлар негізгі деп санайды. Мемлекеттік қызметшінің имиджін қалыптастыру процесі, бұл бір күннің нәтижесі емес. Ең алдымен, бұл мемлекеттік қызметшінің имиджін қалыптастыру проблемаларын алдын ала зерделеуді талап ететін ұзақ және тынымсыз жұмыстың нәтижесі екенін есте сақтау қажет. Арнайы әдебиеттерді, құқық қолдану практикасын, сондай-ақ мемлекеттік қызметшілердің қызметін реттейтін заңнамалық базаны талдау негізінде авторлар мемлекеттік қызметшінің имиджін жақсарту бойынша ұсыныстар ұсынады. Функционалдық міндеттерді орындау сапасы нормативтік-құқықтық базаның сапасына да байланысты болғандықтан, авторлар мемлекеттік қызметшінің имиджін қамтамасыз етудің құқықтық бағыты мемлекеттік қызмет жүйесінің тиімділігін арттырудың тиімді әдістерінің бірі болып табылатынын атап өткім келеді. Алайда, егер жергілікті мемлекеттік органдарда білікті емес шенеуніктер болса, бұл әрдайым мүмкін емес. Осыған байланысты мемлекеттік қызметшілердің оң имиджін қалыптастыру бойынша жүйелі шаралар құру қажет. Түйін сөздер: имидж; мемлекеттік қызметкер; этика; мемлекеттік қызмет; сыбайлас жемқорлық; сыбайлас жемқорлыққа қарсы шаралар; мемлекеттік қызметшінің имиджін жақсарту жөніндегі заңды шаралар.