(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Қазақстандағы экономикалық жағдайды талдау экономикалық өсуді, экономикалық өзара іс-қимыл тиімділігін және Ұлттық әл-ауқатты арттыруды қамтамасыз етуге қабілетті маңызды стратегиялық ресурс болып табылатын шағын және орта бизнес рөлінің едәуір артуын айқын көрсетеді. Алайда, Қазақстан Республикасындағы шағын бизнеске институционалдық қайта құрулардың күрделі кешені барысында туындайтын күрделі қиындықтарға тап болып отыр, олардың ішінде жалпы экономикалық тұрақсыздық, заңнама мен салық жүйесінің жетілмегендігі, қаржылық проблемалар, көптеген әкімшілік кедергілер, қажетті білімнің, дағдылар мен тәжірибенің болмауы. Сонымен қатар, шағын кәсіпкерлікті дамытудың тиісті деңгейі мемлекеттің экономикалық және әлеуметтік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің маңызды шарты болып табылады. Шағын бизнеске салық салудың оңтайлы жүйесі, бір жағынан, кәсіпкерлердің іскерлік белсенділігін ынталандыруды, ал екінші жағынан – салықтарды өндіріп алудың жеткілікті қарапайым және тиімді тетігінің болуын көздейді. Осыған байланысты салық жүктемесін төмендету, салық салу мен есептілік рәсімдерін оңайлату, шағын кәсіпкерлікті заңдастыру мен дамыту үшін қолайлы жағдайлар жасау шағын кәсіпкерлікті дамытуды ынталандыру тұрғысынан ерекше өзекті және маңызды болып отыр. Зерттеудің мақсаты шағын және орта кәсіпкерлік субъектілерінің қызметін құқықтық реттеуді жетілдіруге бағытталған теориялық және практикалық ережелерді негіздеу болып табылады. Түйін сөздер: шағын және орта бизнес, экономикалық қызмет, құқықтық реттеу, кредиттік қаржы жүйесі.