(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2021)
Бұл мақалада әлемдік тәжірибеде және ұлттық деңгейде электрондық құжат айналымын құқықтық реттеудің өзекті мәселелері талқыланады. Бұл мақала электрондық құжат айналымы саласындағы қалыптасқан қатынастарды халықаралық-құқықтық және ұлттық реттеудің ерекшеліктерін зерттеуге бағытталған. Мақаланың негізгі мақсаты – әртүрлі құқықтық жүйелердегі электрондық құжат айналымының халықаралық-құқықтық нормаларын салыстырмалы талдау. Авторлар Эстонияның электронды құжат айналымын құқықтық реттеудегі тәжірибесін қазақстандық электронды құжат айналымы жүйесіне енгізу керек деген қорытындыға келді, өйткені Эстония әлемде бірінші болып Интернет арқылы парламентті сайлады, электронды халық санағын жүргізді. Эстонияда жеке куәліктерді қолдана отырып, әлемдегі ең дамыған электронды сәйкестендіру жүйелерінің бірі бар, ол азаматтарға елдегі кез келген электрондық қызметке қол жеткізуге мүмкіндік береді. Қойылған сұрақтарды зерттеуде логикалық, формальды, аналитикалық әдістер қолданылды. Сонымен қатар жұмыста жеке ғылыми әдістер қолданылды: құрылымдық-жүйелік талдау, нақты тарихи, салыстырмалы құқықтық, логикалық, статистикалық әдістер және т.б.