(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2021)
Мақала Еуропалық Одақтың көпжылдық тәжірибесін заңнамалық және тәжірибелік талдауға және Еуразиялық экономикалық одақ аясында жұмысшылардың құқықтары мен бостандықтарын қорғауға осы озық тәжірибені қолдану мүмкіндігіне негізделген. Бұл екі аумақтық одақтардың ерекшеліктеріне салыстырмалы талдау жасау кезінде халықаралық әмбебап ұйымдардың қызметіне зерттеу жасауды айналып өте алмадық. Мақаланың мақсаты – ЕО-ның еңбек көші-қонын реттейтін бағдарламалары мен ережелерін, сондай-ақ Еуразиялық экономикалық одақта қолдануға болатын құқықтық аспектілерді жан-жақты зерттеу арқылы мәселелер мен шешімдерді айқындау. Осы мақаланың ғылыми- практикалық құндылығы – алғаш рет Еуразиялық экономикалық одақ аясындағы жаңа құқықтық тетіктерді ұсыну, халықаралық ұйымдар мен бірлестіктердің, еңбек құқығын қорғау саласындағы көп жылдық тәжірибесі бар одақтардың тәжірибесін көрсету. Салыстырмалы құқықтық әдісті қолдану арқылы ЕЭО қолдануға болатын тәжірибелер анықталды. Тарихи құқықтық әдіс арқылы ЕЭО құрылуы мен оның еңбекшілерге қатысты атқаратын қызметі анықталды. ЕЭО ЕО тәжірибесін басшылыққа ала отырып, еңбекшілердің құқықтарын реттеудің тиімді жолдары ұсынылды. Атап айтқанда, салт-дәстүрлерді қалыптастыру, аумақтық келісімдерді нығайту, үшінші мемлекеттердің еңбекшілеріне жеңілдіктер беру жағдайын қарастыру.