(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Нарықтық экономика жағдайында аграрлық, жер және экологиялық заңдарды реформалау үрдістері ауылшаруашылық кооперацияны дамытуға және фитосанитариялық қауіпсіздікті қамтамасыз етуге бағытталған. Карантиндік, әсіресе қауіпті және зиянды организмдерден болатын тұрақты қауіптер ауыл шаруашылығының одан әрі дамуына, биоәртүрлілікті арттыруға, сондай-ақ елдің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуге тікелей әсер етеді. Қазіргі уақытта бұл проблемалар мемлекет экономикасына зиян келтірудің негізгі көзі болып табылады. Нақты мақалада ауылшаруашылық кооперациясының заманауи дамуы жағдайында фитосанитариялық қауіпсіздікті құқықтық қамтамасыз ету мәселелері талқыланады. Осы зерттеуді жазу барысында автор талдау және синтез, жалпылау және жіктеу әдістерін қолданған. Мемлекеттік фитосанитариялық бақылау (қадағалау) саласындағы шектеулі карантиндік шараларды қолдану кезінде ғылыми негіздеу және бағалау мен тәуекелдерді басқару жүйесінің қажеттілігі жедел шешуді талап ететін негізгі міндеттер болып табылады. Осыған байланысты ауыл шаруашылығы өндірісінің, оның ішінде органикалық таза ауылшаруашылық өнімдерінің тұрақты дамуын қамтамасыз ету ерекше маңызға ие. Автор фитосанитариялық қауіпсіздік саласындағы Қазақстан Республикасының қолданыстағы ауыл шаруашылығы, жер және экологиялық заңнамаларына талдау жасайды. Фитосанитарлық инспекциялар қызметін жетілдіру бойынша қорытындылар мен ұсыныстар келтірілген.