(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Аңдатпа. Мақалада Қазақстан Республикасының 2014 жылғы Жаңа қылмыстық іс жүргізу кодексі бойынша кейбір еуропалық мемлекеттер мен Қазақстан Республикасының сотқа дейінгі тергеу институтының заңнамалық ережелері мен жұмыс істеу тәжірибесі талданады. Жеделдетілген өндірістердің негізгі және қосымша белгілері анықталды. Алдын ала тергеу алдын ала тергеудің өзінен міндетті емес істер бойынша анықтауды шектеудің ұйымдық сипатының үстемдігіне қатысты қорытындылар жасалды. Зерттеу нысаны қылмыстық сот ісін жүргізу нысандарын жеңілдету жағына қарай саралауды дамытудың теориялық және ұйымдастырушылық бағыттары болып табылады. Ғылыми жаңалық – Ұлттық қылмыстық іс жүргізу заңнамасын негізсіз айыптаудан және соттаудан сақтап, іс жүргізу кепілдіктерін күшейту, адам мен азаматтың құқықтары мен бостандықтарын заңсыз шектеуден сақтап, сондай-ақ әділ сот талқылауын қамтамасыз ету, заңдылықты нығайту және еуропалық мемлекеттердің тәжірибесі мысалында құқыққа құрметпен қарауды қалыптастыру жағына қарай одан әрі жетілдіруді негіздеу болып табылады. Зерттеу барысында автор Қазақстан Республикасы Конституциясының, Қазақстан Республикасының Қылмыстық іс жүргізу кодексінің ережелеріне негізделді. Түйін сөздер: қылмыстық іс жүргізу заңнамасы, жеңілдетілген іс жүргізу, сотқа дейінгі тергеу, алдын ала тергеу, қылмыстық сот ісін жүргізу.