(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада медициналық қызмет алушы – пациенттің құқықтық денгейі қарастырылады; медициналық қызметтерді құқықтық қамтамасыз ету мәселелері, шарттық қатынастар. Сондайақ заңнаманы жетілдіру жолдарын қарастырады. Бұған бірнеше себеп бар және оны бір-бірінен ажырату қиын – бұл медициналық қателіктер санының ұлғаюы және халықтың құқықтық сауаттылығын жоғарылату және соның салдарынан санының көбеюі сот процедуралары мен өтемақы талап етілетін мөлшерде, бұл соттардың зардап шеккендерге адалдығы және өтемақы мөлшерінің ұлғаюы. Бір жағынан, медициналық мекемелердің аталған құқықтық аспектілері төмен сапалы қызметтерді ұсыну тәуекелдеріне әсер ететін факторлар ретінде қарастырылуы мүмкін. Бірақ, менің ойымша, олар тәуекелдердің жеке тобына жатқызылуы керек, себебі олардың негізінде жатқан құбылыстар, басқалармен қатар, олардың кінәсі болмаған жағдайда медицина ұйымдарына негізсіз шағымдарды ұсынуға әкеледі. Бұл жағдайда тәуекел факторын енгізу клиникадағы проблемаларға әкеп соғуы мүмкін және осылайша тәуекел факторларының санатынан қауіптер санатына жатады. Бұл тәуекелдерді басқару жүйесін ұйымдастыру кезінде сот практикасы ерекше назар аударуды талап етеді. Түйін сөздер: денсаулық сақтау, сот, қаржы, тәуекел, медициналық қызмет, заңнама, пациенттер, денсаулық, шарттық қатынастар.