(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Бұл мақалада автор жедел-іздестіру қызметі теориясының жедел-іздестіру іс-шараларын өткізудің ұйымдастырушылық-құқықтық негіздерін қарастыру бөлігіндегі бағыттарының өзектілігін арттырады. Бұл мақаланың мақсаты жедел-іздестіру іс-шаралары нәтижелерінің түсінігін, мазмұнын, жүргізу мен пайдалануды зерделеу мен талдау болып табылды. Зерттелетін сұрақтың өзектілігі қылмыстарды ашу бойынша жұмыстың көбінде заңдылықтың, адамның құқықтары мен бостандықтарын сақтау, қадір-қасиетін құрметтеу, азаматтардың заң алдындағы теңдігі қағидаттарына негізделген, астыртын әрекет ету, жария және жария емес әдістерді ұштастыру, кәсіби әдеп негізінде жүргізілген жедел-іздестіру іс-шараларының нәтижесінде алынған материалдарды пайдаланумен уағдаласқан. Осыған байланысты автор жедел-іздестіру іс-шараларын жүргізудің ұйымдастырушылық-құқықтық аспектілерін қарастыруды ұсынады. Автормен жедел-іздестіру іс-шараларын жүргізудің ұйымдастырушылық-құқықтық аспектілерін жетілдіру бағыттары, атап айтқанда: жедел-іздестіру іс-шараларын жүргізудің аспектілерін ғылыми, әдістемелік қамтамасыз ету, кешенді тәсілдеме арқылы зерделеу негізделеді. Зерттеудің құқықтық негізін Қазақстан Республикасының Конституциясы, «Жедел-іздестіру қызметі туралы» Қазақстан Республикасының 1994 жылғы 15 қыркүйектегі № 154-XIII заңы, Қазақстан Республикасының қылмыстық-процестік кодексі № 231-V ҚРЗ 2014 жылғы 4 шілдедегі құрайды. Мақаланың теориялық маңыздылығы – жүргізілген жедел-іздестіру іс-шараларын кешенді зерттеуде, олар жөнінде білімді жүйелендіруде. Осы мақаладағы жасалған қорытындылар оқу процесінде және жедел-іздестіру қызметінің, жедел-іздестіру іс-шараларын өткізудің ұйымдастырушылық-құқықтық негіздерін жетілдіру бойынша практикалық жұмыстың құқықтық негіздерін жетілдіру жөніндегі сұрақтар бойынша ғылыми-зерттеу қызметінде пайдалануы мүмкін. Түйін сөздер: жедел-іздестіру қызметі, жедел-іздестіру заңнамасы, жедел-іздестіру қызметінің принциптері, жедел-іздестіру іс-шаралары.