(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Бұл мақалада Қырғыз Республикасындағы банктік несиелеу саласындағы Қырғыз Республикасының Ұлттық Банкінің өкілеттіктері мен функциялары сипатталған. Ұлттық Банк пен қаржы-несие ұйымдары мемлекеттің қаржы жүйесінің маңызды құрамдас бөлігі болып табылатынын атап өткен жөн. Қаржы-несие ұйымдарының қызметі Қырғыз Республикасының ұлттық міндеттерін шешуге жәрдемдесу мақсатында Ұлттық Банк тарапынан бақыланады және реттеледі. Мақалада банктік құқықтық қатынастар субъектілері талқыланып, сондай-ақ қаржы- несие ұйымдарының, акционерлер мен салымшылардың клиенттерінің мәртебесін азаматтық- құқықтық қатынастар субъектілері ретінде көрсетеді. Сондай-ақ, Қырғыз Республикасының Азаматтық кодексіне, Қырғыз Республикасының 2008 жылғы 7 мамырдағы № 78 «Банктік салымдарды (депозиттерді) қорғау туралы» Заңы, Қырғыз Республикасының Заңы, Қырғыз Республикасының 2016 жылғы 16 желтоқсандағы «Қырғыз Республикасының Ұлттық Банкі туралы» Заңы. Сондай-ақ, мақалада Ұлттық Банктің жеке және мемлекеттік өкілеттіктері, қаржы- несие ұйымдарының қызметін бақылау және қадағалау функциялары талқыланды. Түйін сөздер: банктік, банктік кредиттеу, қаржы институттары, Қырғыз Республикасының Ұлттық Банкінің өкілеттіктері, банктік реттеу, бақылау және қадағалау функциялары.