(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Бұл мақалада Қазақстан Республикасында терроризм мен экстремизмге қарсы тұрудың құқықтық мәселелері қарастырылған. Терроризм мен экстремизм кез келген көріністе біздің заманымыздың ең қауіпті проблемаларының бірі болып табылады және елдің ұлттық қауіпсіздігіне қауіп төндіретіні атап өтіледі. Тек лаңкестік және экстремизм қаупі мен қауіп-қатерін күшпен және тыйым салынатын шараларды жою мүмкін емес. Алдын алу шараларына басымдылық қажет. Сонымен бірге, басты назар мемлекеттің және азаматтық қоғамның бірлескен белсенді іс-әрекеттеріне ауысу керек. Терроризм мен экстремизм заңда тыйым салынған белсенді әрекеттер ретінде жіктелуі мүмкін, себебі олар адамға, қоғамға және тұтастай алғанда мемлекет үшін үлкен зиян келтіреді және қауіп тудырады. Терроризм халықты қорқыту әдістерімен сипатталады және жеке адамдарға, қоғамға және мемлекеттің зиян келтіруіне бағытталған. Сонымен бірге, экстремизм экстремалды көзқарастарға бейімделудің көрінісі ретінде және, атап айтқанда, төтенше шаралар болуы мүмкін. Автор «Терроризмге қарсы тұру туралы» заңға өзгерістер мен толықтырулар енгізуді ұсынады. Осылайша, осы заңды «халықаралық терроризм» ұғымымен толықтыру ұсынылады. Терроризмге және экстремизмге қарсы іс-қимылдың алдын алу және оған қарсы іс-қимылдарды реттейтін қолданыстағы заңдарды толық талдауды жүргізу ұсынылады. Қазақстан Республикасының терроризмге қарсы кодексінің ықтимал дамуы туралы мәселе көтерілді. Сондай-ақ терроризм актісі нәтижесінде мүліктік зиянды өтеу, сондай-ақ жеке және заңды тұлғаларға зиянды өтеу, терроризм актісін жою арқылы туындаған заңмен реттелуі ұсынылады. Түйін сөздер: мемлекет, терроризм, экстремизм, күрес, зорлық-зомбылық, адам құқығын қорғау, заң.