(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада Америкалық мемлекеттер Ұйымы, Араб мемлекеттерінің Лигасы, Африкалық Одақ жəне Ислам конференциясы Ұйымы сынды аумақтық ұйымдар шеңберінде адам құқықтарын қорғаудың бақылаушы тетіктері қарастырылған. Адамның азаматтық жəне саяси құқықтары мен бостандықтарын қорғау сұрақтары аумақтық шеңберде, əлі күнге дейін аз зерттелген жəне де көкейкесті мəселелердің бірі болып табылатынан айта кету керек. Қазіргі заманғы халықаралық құқыққа тəн белгі болып, оның ішкімемлекеттік қатынастарды реттеу аясына кіруі табылады. Бақылаушы тетіктерді институтализациялауда адам құқықтарын қорғау жөніндегі аумақтық нормативтік актілердің рөлі көрсетілген.