(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Ақпаратқа кіру, шешімдер қабылдау процесіне жұртшылықтың қатысуы және қоршаған ортаға қатысты мәселелер бойынша сот әділдігіне қол жеткізу Қазақстан Республикасы Конституциясымен кепілдендірілген. Бұл мақалада автор Қазақстан Республикасы Орхус Конвенциясын іске асыру жолындағы заңнамасын қарастырған. Қазақстан Республикасының заңнамасы ақпарат алуға, оның ішінде экологиялық ақпаратпен, қоғамның шешім қабылдауға деген қолжетімділігі мен сот төрелігін жүзеге асыруға құқық береді. Бірақ Қазақстан Республикасындағы заңнамалық актілерінде, заңмен бекітілген негізде, Конвецияның ережесіне сәйкес арнайы іс жүргізу мен жүзеге асыру тетігін ойластыру керек. Түйін сөздер: Орхус конвенциясы, заң, құқық, жұртшылық, экологиялық ақпаратқа қолжетімділігі, қоршаған ортаны қорғау, жұртшылықтың қатысуы және қоршаған ортаға қатысты мәселелер бойынша сот әділдігіне қол жеткізу.