(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Бұл мақала ата-ана қамқорлығынсыз қалған және жетім балаларға қамқоршылық және қорғаншылықты анықтау тәртібімен ұсынылған Қазақстан Республикасы мен Беларусь Республикасының жүйеленген қайнар көздерінің негізгі талаптарын қамтиды және салыстырмалы сипатқа ие. Беларусь Республикасын- да кәмелетке толмағандарға қамқоршылық және қорғаншылық тағайындау және оларды жетілдіру тәртібін құқықтық реттеу институты келесідей аспектілер бойынша талданады: анықтау мақсаты; құзыретті органдар; анықтау орны; анықтау мерзімі; қамқоршылық және қорғаншылық танытатын тұлғалар; қамқоршылық және қорғаншылық таңдау критерийлері; қамқоршылық және қорғаншылық танытатын тұлғаларға қойылатын та- лаптар; қамқоршылардың қорғаншылардың, қамқорлыққа алынатындардың көптігі; қамқоршы мен қорғаншы тағайындау және қамқоршылық пен қорғаншылықты анықтау тәртібі; қамқоршылық және қорғаншылық міндеттерін орындаудың тегін болуы. Түйін сөздер: қамқоршылық пен қорғаншылықтың ұйымдастырылуы, жетім балалар және балалар, ата- ананың қамқорлығынсыз қалу, қамқоршылар және қорғаншылар.