(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада құқық қорғау қызметі объектісі ретінде жол жүру қауіпсіздігі ұғымына талдау жасалып қарастырылған. Автор жеке адамның, қоғамның және мемлекеттің қауіпсіздігін теориялық, әдіснамалық және қолданбалы бағыттағы зерттеу қажет ететін, белгілі бір деңгейде түсінуді талап ететінін атап өтті. Жүргізілген талдау қауіпсіздіктің белгілерін анықтауға мүмкіндік берді: жеке адамға, қоғамға немесе мемлекетке қауіп төндірмейтін мемлекет; адамның, қоғамның, мемлекеттің қорғау деңгейімен сипатталатын ұйымдық-функционалдық жүйенің қауіпсіздігін қамтамасыз ету процесінің нәтижесі ретінде. Қорытындылай келе, автор әлеуметтік-философиялық ой ретінде жолдың қауіпсіздік позициясынан туындайтын тұлғаға, қоғамға, мемлекетке төнетін қауіп жоқ екендігін автор атап айқындайды, сонымен қатар қауіпсіздікті қамтамасыз ету тұлғаның қорғалуының болмысының бар болуын мінездейтін, ұйымдастырушылық-қызметтік жүйе нәтижесі. Құқықтық тұрғыдан алғанда, жол қозғалысы қауіпсіздігі бұл қатысушылардың нақты және ықтимал қатерлерден және олардың салдарынан қорғану дәрежесі, сондай-ақ жол қозғалысының экологиялық жағдай мен қоғамдық денсаулыққа теріс әсерін көрсететін құқықтық және ұйымдық шаралар жиынтығымен қамтамасыз етілген жол жүру қозғалысының қалыпты жағдайы болып табылады. Түйін сөздер: қауіпсіздік, жол жүру қауіпсіздігі, қоғамдық қауіпсіздік, құқық қорғау органдарының объектісі, құқық қорғау органдарының қызметі, қауіпсіздік қатерлері.