(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Су қауіпсіздігін қамтамасыз ету көптеген елдердегі басымдықтардың бірі болып табылады, әлемдегі жер асты су ресурстарын қоса алғанда, сұраныс пен шектеулі су ресурстары ерекше назар аударуды талап етеді. Климаттың өзгеруі, су тасқыны мен құрғақшылық сияқты төтенше гидрологиялық оқиғалармен байланысты қауіптерді басқару, сонымен қатар суды пайдаланушыларды сумен қамтамасыз етудің сенімділігін жоғарылату мәселелерінің өзектілігін арттырады. Мақалада қазіргі су қауіпсіздігінің түсінігі мен Қазақстан Республикасында су қауіпсіздігін қамтамасыз етудің құқықтық тетіктері қарастырылған. Мақаланың әдістемелік негізін салыстырмалы-құқықтық әдіс, формальді логика әдісі, жүйелеу құрылымдық талдау әдісі, ғылыми абстракция, салыстыру мен ұқсастық, құқықтық процестердің дамуы барысындағы объективті мен субъективтінің бірлігі, сараптамалық бағалау, зерттеу құжаттары мен материалдарын талдау мен зерттеу әдістері құрады. Мақалада мемлекеттік су саясатының негізгі бағыттары айқындалады және оны жүзеге асыру жөніндегі шаралар ұсынылады. Түйін сөздер: су ресурстары, су қауіпсіздігі, құқықтық реттеу, құқықтық қамтамасыз ету.