(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада халықаралық құқықтағы ең қауіпті қылмыстардың бірін – агрессияны жəне жаһандану мен интеграцияның заманауи процесіндегі дипломатиялық əдістерді салыстырмалы талдау жүргізіледі. Жаһандану тек экономикалық аспектте ғана емес, құқықтық, саяси аспектілерде де, сондай-ақ қауіпсіздік призмасын- да қарастырылады. Глобализм жəне антиглобализм тұрғысынан агрессияның оң жəне теріс қырлары ашып көрсетіледі. Қылмыс ретіндегі агрессия тек халықаралық құқықтың ғана емес, жаһанданудың да проблемасы болып табылады. Үкіметтің еркімен жаһандану «агрессия» ретінде көрсетіледі. Агрессия кезінде мемлекет өз аумағынан жəне егемендігінен зорлықшыл жолмен айырылады, ал жаһандану кезінде мемлекет өз аумағынан жəне егемендігінен өз еркімен айырылады. Жұмыста, сондай-ақ агрессия жəне терроризм жаһандану мен инте- грация тұрғысынан ашып көрсетіледі. Түйін сөздер: агрессия, жаһандану, оккупация, Арменияның Əзірбайжанға қарсы əскери агрессияс.